felszerelés

Kérdések a túrázáshoz

Ismerjük (meg) önmagunkat

– Mennyire a valós a képünk az állóképességünkről?
A túrázás máshogyan fáraszt, mint a legtöbb városi sport; egyenetlen terepviszonyok, szintemelkedés, számottevő teher a hátunkon, huzamosabb ideig járni a természetet kitéve az elemeknek.

– Mennyire ismerjük testünk visszajelzéseit?
Olvassuk és fordítsuk le testünk rezdüléseit, tanuljuk meg kiszámolni hogyan teljesítünk (idő-táv viszonylatban is), akár különböző körülmények közt, mi terhel jobban vagy épp ad lendületet. Legyünk tisztában a ritmusunkkal.

– Testünk melyik részét terheljük?
A túrázás sikere a vázizmok diadala. Egyre nagyobb távokkal, szintemelkedésekkel fokozatosan erősítsük vállunkat, hátunkat, de különösen csípőnket, combunkat és az ízületeket. Értelemszerűen a hátizsákunk súlya csak további kihívásokat mutat testünknek. Legyünk türelemmel, adjunk időt az adaptálódásnak és szánjunk hónapokat a felkészülésre egy nagyobb túrára.
Érdemes megjegyezni, hogy a sport nagyobb, de legalábbis más mozgástartományt is igényel, gondoljunk csak a terep szikláira, a fák gyökereire.

– Mik a kedvenc kifogásaink?
Mindenki vegye elő a listáját, majd tépje össze. Menjünk túrázni inkább. Valami mindig lesz, az esetek többségében viszont amikor már a természetben járunk ezek szétfoszlanak és élvezzük a mozgást. Engedjük magunkat a jelenbe; tegyük el a telefont és fogadjuk be a napsütést, a hideget, a meleget, a hőesést és az esőt legalább annyira.
Mentálisan legalább annyira csúcson kell lennünk, mint fizikálisan is.

Ellenőrizzük felszerelésünket

– Amink van az megfelel az igényeinknek, céljainknak?
Ez az egyik legfontosabb kérdés, nyugodtan időzzünk el a válaszon. Magától értetődén ezt tapasztalatból tudjuk meg; tehát próbáljunk, teszteljük és ha kell, cseréljük. Legyen számunkra világos eszközeink, ruházatunk teljesítménye a várható körülmények közt.

– Milyen állapotban vannak?
Áldozzunk időt felszerelésünk állapotmérésére, karbantartására. Nincs is rosszabb annál, amikor azt hittem, hogy és hanyagságunkból eredően maradunk alul.

– Igazán szükséges?
Minél nagyobb a hátizsákunk, annál több mindent fogunk belerakni. Felszerelésünk összsúlya az egyik legfontosabb kihívás lesz túránk során, használjuk rutinunkat az optimalizálásért és sajátítsuk el a legjobb pakolás metódust is.

Alapértelmezett

Kérdések a túrázáshoz” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Visszajelzés: 2019/2020 – évértékelő és tervek | Bálint túrázik

  2. Visszajelzés: Közép-dunántúli Piros – Zirc → Eplény, avagy első tapasztalatok egy többnapos túrával | Bálint túrázik

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s